Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:77540 kpl

Historiikki

PORVOON EROTUOMARIKERHO RY (PEK) 1971 - 2010pek_logo12.jpg

BORGÅ SKILJEDOMAREKLUBB RF (BSK) 1971 - 2010

 

 Jalkapallo

 

Suomen Palloliitto on jaettu piireihin. Tänä päivänä Suomessa toimii 12 eri piiri ja Porvoon Erotuomarikerho kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhtenä piirin tehtävänä on järjestää erotuomareita

piirin alueella pelattaviin jalkapallo-otteluihin. Koska mm. Uudenmaan piiri on erittäin laaja, osa  erotuomariasetteluista on annettu paikallisten erotuomarikerhojen tehtäväksi. Lisäksi liitto määrää liiton otteluihin liittokurssin käyneitä erotuomareita. Asettelujen lisäksi kerhojen on huolehdittava siitä, että kerhossa on riittävä määrä erotuomareita ja että heidän tietonsa ja taitonsa pysyvät ajan tasalla.

 

Porvoon erotuomarit kuuluivat 1950- ja 1960-luvuilla Helsingin piiriin. 1960-luvun lopulla perustettiin Keski-Uudenmaan piiri ja porvoolaiset jalkapallojoukkueet siirtyivät uuden piirin jäseneksi. Tällöin porvoolaiset jalkapalloerotuomarit alkoivat pohtia oman kerhon perustamista ja liittymistä myös Keski-Uudenmaan piirin jäseneksi. Keski-Uudenmaan piiriin perustettiinkin sitten kolme (3) erotuomarikerhoa, Espoon -, Keski-Uudenmaan – ja Porvoon erotuomarikerhot. Porvoon Erotuomarikerhon syntysanat lausuttiin 1970.  Kerhon perustajajäseninä  olivat mm. silloinen Porvoon maalaiskunnan urheiluohjaaja Marcus Karling ja tänäkin päivänä porvoolaisena vaikuttajana tunnettu Markku Välimäki. Kerhon ohjelmaan otettiin silloin jalka- ja jääpallo.

Seuraavana keväänä järjestettiin ensimmäinen jalkapalloerotuomarikurssi. Lista on tuttu  monille porvoolaisille palloiluystäville: Tor Fager – Raimo Jämsen (kerhon pitkäaikainen sihteeri ja erotuomarikerhon 1.kunniajäsen) – Markus Karling – Raimo Kuitunen – Kalevi Laitinen – Kaj Lindfors – Bertel Ottosson (ainoa VIELÄ aktiivi erotuomari – 40 vuotta nurmella ja jäällä) – Paul Uddström – Kalevi Först ja Markku Välimäki. Seuraavana vuonna kerhoon liittyi mm. lähes jokaisen tuntema jääpallovaikuttaja Markku Vainio .

 

Kerhon toiminta oli vilkasta alusta lähtien. Jokaiselle riitti erotuomaritehtäviä pitkin kesää. Jo seuraavana kesänä porvoolaisia nähtiin liiton erotuomaritehtävissä. Olivathan porvoolaiset tuominneet jo Helsingin piirin alaisuudessa paljon liiton otteluita. 1970-luvun alussa IV-divisioona

kuului liitolle ja porvoolaisia joukkueita (Akilles, PoW ja SaFa) pelasi silloin liiton sarjoissa.

 Porvoon Erotuomarikerhon erotuomareita toimi useita ns liittoerotuomareina  1970- ja

1980-luvuilla. 1970-luvun alkupuolella III-divisioona erotuomareina olivat mm. Raimo Jämsen,

Tor Fager, Marcus Karling, Leif Hollmen ja Raimo Kuitunen.

Porvoon Erotuomarikehon erotuomarit onnistuivat tehtävissään hyvin alusta lähtien. Jo vuonna 1973 piirin parhaana erotuomarina palkittiin Kalevi Laitinen ja lupaavan erotuomaripalkinnon sai Raimo Jämsen.  Avustavan erotuomarin tehtäviin sekä mestaruussarjassa että I-divisioonassa  pääsivät tuolloin kaikki ne porvoolaiset liittotuomarit, jotka tuomitsivat silloista II- ja III-divisioona.

II-divisioonassa ovat erotuomareina toimineet Tor Fager, Raimo Jämsen, Kalevi Laitinen ja Martti Toivanen

 Myöhemmin tähän joukkoon liittyivät mm. Sixten Lundell, Tor Johansson, Erkki Virtanen ja Johan Söderberg. Kaj Mannonen liittyi liittotuomarijoukkoon 1980-luvun alkuvuosina. 1980-luvun lopussa kerhoon liittyi Martti Toivanen. Hän teki mittavan päivätyön sekä kerhon

sihteerinä, vuosina 1995 – 2002, että kerho- ja liittokouluttajana 1990-luvun alusta aina vuoteen 2002 saakka. Martti Toivasen erotuomariura huipentui mestaruussarjassa avustavan tehtävissä sekä kansainvälisissä tehtävissä naiserotuomareiden kouluttajana että tarkkailijan tehtävissä.

 Ns. nuorempaa erotuomaripolvea liiton tasolla edustivat 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa  Thomas Söderberg ja Jani Jämsen . Tänä päivänä Porvoon Erotuomarikerhon ainoa liittotason erotuomari on Ossi Korvenaho joka aloitti tänä vuonna avustavan erotuomarin tehtävissä Veikkausliigassa.

 Porvoon Erotuomarikerhon erotuomarit olivat alusta alkaen mukana liiton, piirin ja puulaakisarjoissa erotuomareina. Lisäksi Porvoossa on pelattu runsaasti erilaisia turnauksia, joissa sadoissa otteluissa porvoolaiset erotuomarit ovat saaneet hyvää harjoitusta. Turnauksissa on päästy harjoittelemaan sekä tuomitsemista kolmikoilla että onpa tuomittu kahdenkin erotuomarin systeemillä. Kaksikkoja käytettiin, kun erotuomareita ei riittänyt kolmikoiksi asti. Selvisimme niistäkin otteluista kunnialla ja saimme paljon kiitosta ennakkoluulottomista ratkaisuista.

 Porvoossa on myös pelattu 40 vuoden aikana useita nuorten ja naisten maaotteluita. Näihin otteluihin kerho sai asetella avustavat erotuomarit. Palaute oli aina myönteistä.

 Porvoon Erotuomarikerho on hoitanut vuosien ajan myös Askolan, Pornaisten ja Sipoon jalkapallo-ottelujen tuomitsemiset. Lisäksi kerhomme tarkkailijat kävivät tarkkailemassa naisten mestaruussarjan otteluita Sipoossa. Tarkkailijoina olivat Kyösti Huttunen, Raimo Jämsen ja Martti Toivonen. Erotuomaripula on kuitenkin pakottanut jättämään Sipoon   ottelut muiden huoleksi.

 Puulaakijalkapallo on ollut yksi kerhoa työllistävistä lajeista. Kerhon alkuvuosina tuomitsimme sekä kaupungin että Porvoon maalaiskunnan järjestämiä puulaakiotteluja. Tämän lisäksi Neste järjesti osastojen välisiä sarjoja. Kerho hoiti ottelujen asettelut ja tuomaroinnit.  Porvoon kaupungin järjestämään puulaakisarjaan saatiin 2000-luvun vaihteen tienoilla kilpailija ELITE-liiga, joka panosti kovasti harrastejalkapalloon. Toimintaa kesti valitettavasti vain pari vuotta.

 Porvoon Erotuomarikerhon puheenjohtajina ovat 40 vuoden aikana toimineet Marcus Karling, Raimo Kuitunen, Erkki Virtanen, Kyösti Huttunen – nimettiin kerhon kunniapuheenjohtajaksi vuonna 2006, Kaj Mannonen ja Olli Kontinen.

Kerhon sihteerinä ovat toimineet Raimo Jämsen – seuran 1.kunniajäsen, Martti Toivanen, Thomas Söderberg, Tom Bergström ja  Sam Klemets.

Kerhon ulkopuolisissa luottamustehtävissä jalkapallossa ovat olleet Kyösti Huttunen, Keski-Uudenmaan piirin erotuomarivaliokunnan puheenjohtajana 1994-1995, piiri- ja liittotarkkailijana.

Martti Toivanen on toiminut lukuisissa piirin ja liiton tehtävissä: piiri- ja liittotarkkailijana, piirin erotuomarivaliokunnan jäsen 1998 – 2004, liittokouluttajana ja kansainvälisiä tehtäviä naiserotuomaritoiminnassa. Lisäksi Martilla on ollut tehtäviä Futsalin parissa sekä erotuomarina että kouluttajana.

 

Jääpallo 

 

Jääpalloa on Porvoossa pelattu 1920-luvulta saakka. Jääpallo otettiin siis kerhon toimintaan heti mukaan vuonna 1970. Ja seuraavana vuonna n. 10 erotuomaria aloitti peruskurssiin jälkeen jääpalloerotuomareina.  Mukana oli pääasiassa samoja erotuomareita, jotka olivat kesäisin mukana jalkapallossa. Otteluita oli paljon, ja jokainen pääsi kokeilemaan omia taitojaan. Kun lähes kaikilla oli jalkapalloerotuomaritausta, joten uuteen lajiin päästiin helposti sisälle. Niinpä ensimmäisenä SM-sarjaan pääsi tuomitsemaan Raimo Kuitunen jo vuonna 1973. Seuraavana vuonna valiotuomareihin liittyi Tor Fager. Raimo Jämsen aloitti SM-sarjassa sitten vuonna 1975. Eteenpäin päästiin siis hyvin nopeasti. Tällöin tuomittiin kahdella (2) erotuomarilla.

Uusia erotuomareita tarvittiin vuonna 1987, kun jääpallossa siirryttiin kolmen (3) erotuomarin systeemiin. Kentälle tulivat päätuomari ja linjurit jalkapallon tapaan. Silloin valioerotuomareihin pääsivät mukaan Sixten Lundell ja Tor Johansson, jotka molemmat toimivat sekä ”kunkkuina” että linjureina.

Viimeiset ns. ”kunkut” Porvoosta tulivat 1990-luvun alussa, kun punaisen käsivarsinauhan saivat erotuomaripukuunsa  Johan Söderberg ja Kaj Mannonen. Viimeisin valioerotuomari Porvoosta oli Thomas Söderberg, joka toimi ns. linjurin tehtävissä noin vuosikymmenen.

Kerholla on vuosien saatossa ollut mukana 8 valioerotuomaria. Jääpalloerotuomarit Tor Fager – Raimo Jämsen olivat kolme (3) vuotta kansainvälisinä erotuomareina. He olivat vuonna 1985 Norjassa maailmanmestaruuskilpailuissa edustaen Suomea erotuomareina. Lisäksi Tor Fager oli jääpalloerotuomarivaliokunnan puheenjohtaja vuonna 1987.

 Viimeisin jääpallon ns arvotehtävä vihellettiin porvoolaisin voimin 25.01.2009. Silloin kolmikko Johan Söderberg – Tom Bergström - Kyösti Huttunen tuomitsivat Suomen A-maajoukkueen ja B-maajoukkueen välisen jääpallo-ottelun. Ottelu oli valmistautumista MM-kisoihin.

 Tänä päivänä kerhon toimintaan ei enää jääpallo kuulu. Missä on tänä päivänä jääpallo ja missä ovat jääpalloerotuomarit ? Pitkä ja menestyksellinen aika jääpallon osalta Porvoon Erotuomarikerhossa päättyi vuonna 2008. Kun ei ole joukkueita, ei juurikaan ole kiinnostusta lähteä mukaan toimintaan ?

 

Kaukalopallo

 

Kaukalopallo on ollut alusta alkaen erittäin suosittu sekä puulaakisarjana että kilpailusarjoina.

Porvooseen kaukalopallo tuli 1960-luvun lopussa. Silloin alettiin pelaamaan sekä kaupungin että maalaiskunnan puulaakisarjoja. Kaukalopallo on edelleen erittäin suosittu puulaakiurheilulaji. Sen kanssa on noussut kilpailemaan salibandy, joka vetää porukoita mukaansa ennen kaikkea sisäurheilulajina. On varmaan paljon mukavampi pelata t-paidassa ja lyhyissä shortseissa kuin lähteä 20-asteen pakkaseen paleluttamaan varpaita ja sormia.

 Alusta saakka kerhossa oli useita kolmen lajin erotuomareita: kesällä jalkapallo, talvella jää- ja kaukalopallo. Otteluita vuodessa kertyi joillekin erotuomareille aika mittava määrä.

Porvoolaiset erotuomarit ovat toiminnan alkuvaiheista saakka käyneet tuomitsemassa kaukalopallo-otteluita myös Helsingissä. Kun taitotaso parani, kerhon erotuomareita kutsuttiin

I-divisioonan erotuomarikursseille 1980-luvulla. Mukana olivat mm. Sixten Lundell, Roger Rask, Tom Wahlström. Myöhemmin 1990-luvulla mukaan tulivat mm  Kyösti Huttunen, Thomas Söderberg ja Dick Törnqvist. Otteluja käytiin tuomitsemassa mm. Lohjalla, Helsingissä ja Kouvolassa.

2000-luvun alussa erotuomaripari Söderberg – Törnqvist pääsi tuomitsemaan Kaukalopalloliiton otteluja liigaan. Tähän päivään mennessä Dick Törnqvist on tuominnut 204 kaukalopallon liigapeliä ja Thomas Söderberg 169 ottelua. Dick Törnqvist on maraton taulukossa toisella sijalla ja Thomas Söderberg 5.sijalla otteluiden määrässä (Katso kohta ”palkitut Dick ja Thomas” poikien edesottamuksia liigassa kymmenen vuoden ajalta). Dick Törnqvist on valittu seitsemän (7) kertaa vuoden kaukalopalloerotuomariksi (pelaajien äänestys). Söderberg – Törnqvist valittiin viime vuonna kaukisliigan parhaaksi  tuomaripariksi. Toivottavasti molempien ottelut liigassa jatkuvat.

 Kun vielä 2000-luvun alussa Porvoossa pelattiin kaukalopalloa 1.-divisioonasta alkaen aina 5.divisioonaan saakka noin 10 joukkueen voimin, niin tänä päivänä, vuonna 2010 , Porvoon kaukaloissa pelaa 5 joukkuetta ns. liiton sarjoissa otteluita. Onko kaukalopallollekin käymässä kuten jääpallolle ?  Salibandy (?)vie lajilta pelaajat ja sarjatoiminta Porvoossa kuihtuu liiton tasolla kokonaan puulaakiurheiluksi ?

 

Lopuksi

 

Porvoon Erotuomarikerho on toiminut hyvin vaihtelevasti 40 vuoden aikana. Uusien erotuomarien rekrytointi on aina ollut haastava tehtävä. Koska erotuomarina oleminen vaatii paljon muutakin kuin vain sääntöjen osaamista, moni on jättänyt orastavan erotuomariuran kesken hyvin nopeasti.

Onpa rekrytoinnissa koettu sellaisiakin aikoja että uusia, aloittavia erotuomareita ilmaantui kurssille keväällä 14. Seuraavana keväänä näistä 14 erotuomarista vain yksi (1) jatkoi.

Toki on muistettava, että uusien erotuomareiden tukeminen (ottelutarkkailu) jäi valitettavan vähälle. Tuolloinkin kokeneilla erotuomareilla oli niin runsaasti omia otteluita tuomittavana, ettei uusien erotuomareiden seuraamiseen riittänyt riittävästi aikaa. ”Kiire”, ajan puute ja palautteen antamatta jättäminen saattoivat vaikuttaa uusien erotuomareiden lopettamispäätökseen. Muitakin syitä lopettamisille varmasti löytyi. Mutta vuosien kokemuksella voimme myös todeta, että kaikki eivät ole ottaneet vakavasti erotuomaritoimintaa. Kaikki erotuomarit eivät ole esim. miettineet, miten joukkueet kokevat erotuomarin poissaolon. On jääty pois ilmoittamatta esim. kerhon asettelijalle tai ilmoitettu juuri ennen ottelun alkua. Onko sellainen henkilö valmis toimimaan vastuullisessa  tehtävässä esim. erotuomarina? Erotuomaritehtäväkin vaatii asennetta ja halua panostaa siihen, mitä tekee. Jos et osaa nuotteja, et osaa käyttää nuotteja soittamiseen. Jos et osaa sääntöjä, et osaa myös soveltaa/tulkita sääntöjä kentällä. Erotuomarina toimiminen on ennen kaikkea toimimista ihmisten kanssa. Hyvät ihmissuhdetaidot auttavat myös kentällä. Emme ole täydellisiä. Virheitä sattuu tekevälle. Mutta hyvillä kommunikaatiotaidoilla pystymme selviytymään monesta hankalasta tilanteesta. On hyvä muistaa, että kritiikki kohdistuu poikkeuksetta siihen, mitä sinä edustat (erotuomari) ei siihen, kuka sinä olet. Virheistä tulee ottaa oppia eikä niitä pidä pelätä. Jokainen erotuomari aloittaa alusta – ensimmäinen ottelu - ensimmäinen vihellys – ensimmäinen varoitus – ensimmäinen punainen kortti – rangaistuspotku jne. Kentälle erotuomari menee tuomitsemaan annetun ottelun – ei omaksi ilokseen – vaan toimimaan yhdessä pelaajien ja huoltojoukkojen kanssa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

 

Tämän sivun kokosivat yhdessä Raimo Jämsen ( yli 2000 ottelun  ) ja

Kyösti Huttunen ( lähes 2500 ottelun ) kokemuksella ja näkemyksellä.

 

Porvoossa  23.06.2010       Kyösti ja Raimo